Rehber | Kategoriler | Konular
ANGLOSAKSONLAR
Alm. Angelsachse (m), Fr. Anglo-Saxon, İng. Anglo-Saxon. Germen kavimlerinden Anglar, Sakslar ve Jutlar'a verilen isim. Bu kavimler, bugünkü İngiliz milletinin çekirdeğini meydana getirmişlerdir.
Beşinci ve altıncı yüzyıldan itibaren, bu kavimler, Almanya'dan göç ederek adaların çeşitli bölgelerine yerleşmişler ve ayrı ayrı krallıklar kurmuşlardır. Bunların sayıları, Kent, Sussex, Wessex, East, Anglia, Mercia ve Northumtna olmak üzere yediyi bulmuştur. Bu sayı zaman zaman değişmiştir. Nihayet Wessex Kralı Egbert (802 - 839) diğerlerini hakimiyetine alarak birliği sağlamıştır.
Wessexlerin kurdukları hükümetin esası, Germen örf ve adetlerine dayanmakta, halk; asilzadeler, hür çiftçiler, yarıhür olanlar ve kölelerden meydana gelmekte idi. Daha sonra aristokrat bir zümre gelişerek hakimiyeti eline geçirmiştir.
Anglosakson adı altında birleşen bu Germen kavimleri, adalara geldikleri zaman puta tapıyorlardı. Daha sonra hıristiyanlığı kabul etmişlerdir.
Anglosaksonlar İskandinavya'dan gelen Vikinglerle savaşmışlar, bunları yenerek siyasi bütünlüklerini korumuşlardır. Bu bütünlük Norman prensi William tarafından 1066 tarihinde adaların istilasıyla son bulmuştur. Anglosaksonlar İngilizlerin dil ve edebiyatına, hukukuna, çeşitli örf ve adetlerine tesir etmişlerdir.
Anglosakson hukuku: Beş ila sekizinci yüzyıllar içinde kralların koyduğu kanunlardan meydana gelmiştir. Bu kanunlarda cezalara ait hükümler, özel hukukla ilgili maddeler çok fazladır. Cezalar içinde ölüm cezası da vardı. Fakat çoğu para cezası idi. Özel hukukta ise anlaşmazlıkla ilgili hükümler, evlenme ve mülkiyet meseleleri vardı. Bunlardan başka amme ve idare hukukuna yer verilmektedir. Anglosakson hukuk sisteminin İngiliz hukukuna tesiri olmuştur.