Rehber | Kategoriler | Konular

YAYINBALIğI (Silurus glanis)

Alm. Wels, Fr. Glane, İng. Sheat fish. Familyası: Yayınbalığıgiller (Siluridae). Yaşadığı yerler: Avrupa ve Anadolu'da; göl ve nehirlerde. Diğer türleri Amerika, Afrika ve Asya'nın tatlı sularında. Özellikleri: 5 metre boyunda. Vücûdu uzun, pulsuz ve kaygandır. Ömrü: 100 yıl kadar. Çeşitleri: Yayın (silurus glanis), köpek yayını (Amiurus nebulosus), zırhlı yayın (Callichtis asper), elektrikli yayın (Malopterurus electricus) türleri iyi bilinmektedir.

Yayınbalığıgiller (Siluridae) familyasından, göl ve nehirlerde yaşayan bir balık. Zeytûnî renkte, açık benekli, pulsuz kaygan bir vücut yapısına sâhiptir. Ağzı dikkati çekecek kadar büyük, kuvvetli testere gibi dişleri vardır. Dilinde de kesici tırtıklar mevcuttur. Dişleri, vücûda girecek yiyeceği içeriye gönderecek fakat dışarı bırakmayacak biçimde içe doğru kıvrıntılıdır. Sırtında ve karnında toplam beş adet yüzgeci vardır. Sırt ve yan yüzgeçleri küçük veya yoktur. Çok uzun olan anal yüzgeçleri kuyrukla birleşir. Tehlikeyi seziş kâbiliyeti diğer tatlı su balıklarına oranla yüksektir. Yayınbalığı çoğu zaman su dibinde çamura yatarak avını bekler. Ağız çevresinde üç çift bıyığı vardır. Bir çifti üst çenede, iki çifti de alt çenede yer alır. Çamura gömüldüğünde çevresinde olup bitenleri bunlarla algılar. Avının yaklaştığını üst çenesindeki iki adet bıyığı ile hisseder. Besin bulmada bıyıklarını kullandıklarından kedibalığı olarak da adlandırılırlar. Yayınbalığı çok oburdur. Uzun ömürlü olup, 100 yıl kadar yaşayabilir.

Yayınbalığı ABD'de göllerde özel olarak yetiştirilir Alabalıktan sonra eti en lezzetli balıktır. Etinde kılçık olmaması ve kemiğinin ufak olması da ayrı bir özelliğidir. Hava keselerinden balık tutkalı îmâl edilir. Mayıs ve haziranda yumurtlamak için sazlık ve durgun su kenarlarına gelirler. Erkek hem yumurtalara hem de yavrulara bekçilik yapar.

Türkiye'de Sakarya Nehrinde, İznik, Manyas Apolyont ve Çıldır göllerinde yetiştirilmektedir. Yayınbalığı 5 metreye kadar büyüyebilir. Bunların ağırlıkları 300 kg, 1 metre boyundakiler 10 kg olabilir. Yayınbalığının ızgarası iyi olur.


Konular