Rehber | Kategoriler | Konular

TELLaL

Alm. Vermittler, Makler (m), Fr. Courtier, palcier, agent (m), İng. Broker, middleman, pimp. Satılacak malı ve bir haberi halka bağırarak duyuran kişi. Taraflardan hiçbirinin temsilcisi, vekili, memuru veya acentesi gibi sıfatlarla devamlı şekilde bağlı olmadan ücret karşılığında, sözleşmelerin yapılması için taraflar arasında aracılık yapmayı meslek edinen kişidir. Ticârî işlerdeki tellâla ticâret tellâlı denir. Ticâret tellâlı, Ticâret Kânununa tâbidir. Ticârî işler tellâlının sâdece ticârî işlerde aracılık yapması gerekir. Esnaflar arasındaki aracı olan tellâl, ticârî tellâl sayılmaz. Geçici olarak aracılık yapan kimse de tellâl değildir. Tellâlın yaptığı iş için ücret alması esastır. Tellâlın ücret alabilmesi için, sözleşmeyle tellâlın faâliyeti arasında bir illiyet bağı olmalıdır. Sözleşme tellâlın gayretiyle kurulmalıdır. Ücreti taraflar tespit eder. Bir hüküm yoksa, ücret, ticârî teâmüle göre ödenir.

Genelde yaptığı masraflar, tellâlın kendine âittir. Ancak sözleşmede bir hüküm varsa masrafları da taraflardan isteyebilir. Tellâlın, aracılık etme, nümûne saklama, bordra tanzimi ve yevmiye defteri tutma gibi görevleri vardır.

Tellâllık sözleşmesi şu altı durumda son bulur:

1) Müvekkilin verdiği işin sona ermesi, 2) Müvekkil veya tellâlın ölümü, 3) Verilen sürenin bitmesi, 4) Azil veya istifâ, 5) Müvekkil veya tellâlın ilgası, 6) Müvekkil veya tellâlın fiili ehliyetini kaybetmesi.

Tellâlin aldığı ücrete tellâliye adı verilir.


Konular