Rehber | Kategoriler | Konular

SIğIRCIK (Sturnus vulgaris)

Alm. Star (m), Fr. Etourneau (m), İng. Starling. Familyası: Sığırcıkgiller (Sturnidae). Yaşadığı yerler: Asya, Avrupa ve Afrika'nın yerlileridir. Şimdi hemen hemen dünyânın her bölgesinde bulunur. Özellikleri: Serçeden iri, uzun gagalı, kara tüylü kuşlar. Sürüler hâlinde gezer. Böcek, tahıl, meyve yer. Çeşitleri: 120 kadar türü vardır. Âdi sığırcık, pembe sığırcık, mino, kurtkıyan meşhurlarıdır.

Sığırcıkgiller familyasından, serçeden iri, uzun gagalı, sürü ile gezen, ötücü bir kuş. Asya, Avrupa ve Afrika'dan bütün dünyâya yayılmışlardır. Boyları 18-43 cm arasında değişen yüzden fazla türü vardır.

Yurdumuzda görülen âdi sığırcık (S. vulgaris) 21 cm'dir. Siyah tüyleri erguvan ve yeşil parıltılıdır. Uzun ve sivri kanatlarıyla iyi uçar. Besin aramak için yerde sıçrayarak gezer. Böcek, salyangoz, tahıl ve meyve yer. Solucan bulmak için gagalarıyla toprakta, delikler açar. Tarlalarda, park ve ormanlarda ağaçlara veya tabii kovuklara yuva yapar. Uzun gagalarıyla öldürdükleri kuşların yuvalarına da yerleşirler. Gürültücü kuşlardır. Şehirlerin içlerine kadar girer, binâların çıkıntılarına tünerler. İnsana rahatça alışır, hayvan seslerini taklit ederler. Yaşadıkları yere göre göçmen, gezgin ve kalıcı olanları vardır. Kışın İstanbul ve çevresinde çok görülürler. Açık mavi renkli 3-5 yumurta yumurtlarlar. Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar. Çekirgeyle beslenenlerin dışında çoğu meyvelere ziyan yaptıklarından çiftçiler tarafından sevilmez. Semiz oldukları zaman etleri oldukça lezzetlidir. Çekirge kuşu da denir.


Konular