Rehber | Kategoriler | Konular

MANASLAR (Scarabaeidae)

Alm. Käfer (m.pl.), Fr. Scrabèidè (m.pl.), İng. Scarabaeidae. Familyası: Skarabgiller (Scarabaeidae). Yaşadığı yerler: Bitkiler üzerinde, gübre ve çürümüş odunlarda. Özellikleri: 25-36 mm boyunda, çeşitli renkte kınkanatlı böcekler. Bitkisel madde ve toynaklı hayvanların gübreleriyle beslenirler. Çeşitleri: Tür bakımından zengin bir familyadır.

Böceklerin kınkanatlılar (Coleoptera) takımının Scarabaeidae familyası böcekleri. Türleri renk, büyüklük ve yaşayış bakımından çok farklılık gösterirler. Antenlerin sondan 3-7 segmenti yelpaze şeklindedir. Bu sebeple yelpaze veya yaprak antenliler de denir. Bilhassa erkeklerin antenleri çok gelişmiştir. Larvalar manas tipinde olup, genellikle toprakta birkaç yılda (3- 5 sene) gelişirler. Gelişimlerini gübrelerde, ağaç kökleri arasında veya çürümüş odunlarda tamamlarlar. Bâzı türlerin larvaları bitkilerin ve orman ağaçlarının köklerini yiyerek büyük ziyanlar verirler.

Bu familyanın türleri, beslenme yönünden iki gruba ayrılır. Leş böceklerinin larva ve erginleri gübre vs. içerisinde gelişir. Bitkilerle beslenen türlerin larvaları ise kökler, bitki özsuyu veya çürümüş odun ile beslenir. Bunların erginleri çiçek veya yaprakları kemirerek beslenir.

Memleketimizde bu familyadan en zararlı tür Polyphylla fullo L. (manas, alaböcek), Melolontha albidae F., M. melolontha L. meyve ve orman ağaçlarında; bambular (Anisoplia segetum Hbd. Anisoplia austriaca Hbst., A. lata., A. syriaca) buğdaygillerde; bağ bambuları (Anomala spp.) asma ve meyve ağaçlarında; çiçek böcekleri (Cetonia spp) ve Epicometis hirta çeşitli bitkilerin çiçeklerinde zararlı olurlar.


Konular