Rehber | Kategoriler | Konular

KUZEY DENiZi

Alm. Nordsee (f), Fr. Mer (f) du Nord, İng. Northsea. İngiltere ile Avrupa kıtası arasındaki deniz. Kuzey Denizi 51 ve 61 derece kuzey enlemleri ile 2°3' ve 7°30' batı boylamları arasında yer alan, Atlantik Okyanusunun kuzey-doğu uzantısıdır. Kuzey Denizini Büyük Britanya Adası Şetland ve Orkney Adaları ile Avrupa yakasında Danimarka, Hollanda, Almanya, Fransa'nın bir kısmı çevirmiştir. En uzun mesafesi güneydeki Dover Boğazı ile kuzeydeki uç arasında 1300 km'dir. Kuzey Denizinin yüzölçümü 570.000 km2, en derin yeri Norveç kıyılarına yakın ve 342 m'dir. Bu denizin muhtelif yerlerinde sığ kısımlar (bank) vardır. En büyüğü Dogger Bank'tır.

Deniz kıyıları, alçak bir hat şeklindedir. Yüksek dalgalar bu kıyıları döğerek oyarlar. Yalnız İskoçya ve Norveç kıyıları dağlık ve kayalıktır. Denizin aşağı kısımlarında ve kuzey kesiminde Hollanda, Belçika, Almanya ve Danimarka kıyıları boyunca yer alan birkaç ada dışında ada yoktur.

Kuzeyde Atlas Okyanusundan denize giriş Orkney ve Shetland adalar grubu tarafından kapatılmıştır.

Atlantik Okyanusundan başlayan okyanus med (yükselme) dalgaları akıntı hâlinde İngiltere'nin batı kıyılarını yaladıktan sonra Norveç'e uzanır. Med hadisesi Londra'daki Thames Nehrinde 18 saat süre ile kendisini hissettirir. Kuzey Denizine giren akıntılardan diğerleri: Kutup, Baltık ve Akdeniz su akımlarıdır. Kuzey Denizinin en büyük özelliklerinden biri, balıkçılığa müsait olmasıdır. Bilhassa Dogger Bank'ının çevresi balıkçılık için çok önemlidir. Kuzey Denizine kıyısı olan bütün ülkelerin büyük balık avcı filoları vardır.

Avrupa'nın en önemli limanları bu denizin kıyılarında yer alır. İngiltere'de: Londra, Holl, Newsantle-On-Tyne, Leith; Hollanda'da: Rotterdam; Belçika'da: Antwerg; Almanya'da: Bremen ve Hamburg; İskandinavya'da: Oslo, Kopenhang, Göteburg limanları başlıcalarıdır.


Konular