Rehber | Kategoriler | Konular

KERKENEZ (Falco tinnunculus)

Alm. Turmfalk (m), Fr. Faucon crécerelle, İng. Kestrel. Familyası: Kartalgiller (Falconidae). Yaşadığı yerler: Genellikle Avrupa, Asya ve Afrika'nın ova ve yüksek dağlık arâzilerinde bulunur. Amerika ve Avustralya'da yaşayan türler de vardır. Özellikleri: 30-35 cm boyunda gündüz avlanan yırtıcı bir kuş. Kuş, fâre ve köstebek avlıyarak beslenir. Çeşitleri: 14 türü vardır. Ömrü: 70 yıldan fazladır.

Kartallar takımının, Kartalgiller familyasından bir kuş türü. Bayağı kerkenez de denir. Kızıl kahverengi tüyleri siyah beneklidir. Erkeklerinde gri tüyler de göze çarpar. Kerkenez kendine has yuva yapmaz. Yumurtalarını oyuklara veya terk edilmiş kuş yuvalarına bırakır. Ülkemizde çok yüksek dağlık arâzilerdeki eski yuvalarda ve terk edilmiş binâ oyuklarında kuluçkaya yatar. Dişi kerkenez genelde erkekten iri olur. 4-6 yumurta yumurtlar, kuluçka süresince erkek avlanarak dişiyi besler. Yavruyken insana alıştırılabilir. Böcek ve ufak memelileri ustalıkla avlar. Kışın tarla fâresi gibi küçük kemiricileri, yazın büyük böcek, sürüngen ve küçük kuşları avlayarak beslenir. Kalıcı ve göçücü olanları vardır.

14 kadar türü bilinmektedir. Bayağı kerkenez Amerika kerkenezi, Madagaskar kerkenezi, Avustralya kerkenezi, küçük kerkenez, kırmızı ayaklı kerkenez meşhurlarındandır.


Konular