Rehber | Kategoriler | Konular

DUVAR SARMAşIğI (Hedera helix)

Alm. Efeu (m), Fr. Lierre (m.), İng. Ivy. Familyası: Sarmaşıkgiller (Araliaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Trakya, Marmara ve Karadeniz Bölgesi.

Eylül-ekim ayları arasında çiçek açan, kışın yapraklarını dökmeyen çok senelik tırmanıcı bir bitki. Bahçe duvarlarını ve bina yüzlerini kaplamak için çok kullanılır. Rutubetli ormanlarda ağaç gövdeleri üzerinde bulunur. Gövde silindir biçiminde ve odunludur. Çiçek vermeyecek olan dalların taşıdığı adventif kökler sâyesinde yükselir. Yaprakları derimsi, tüysüz, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü ise açık yeşil renklidir. Çiçek taşımayan yaprakların tabanı kalp şeklinde, çiçek taşıyanlar ise oval şekillidir. Meyve küre şekilli, genellikle 5 tohumlu ve siyahımsı-mor renkli, yalancı bir üzümsü meyvedir. Zehirli bir bitkidir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısmı yaprakları ve meyveleridir. Yaprak ve meyvelerinde saponin özelliğinde, sıcak kanlı hayvanlar için zehirli olan, hederin isimli glikozit vardır. Meyvelerin müshil ve kusturucu tesiri varsa da kullanılması oldukça tehlikelidir. Yaprakları halk arasında yara tedâvisinde kullanılır.


Konular