Rehber | Kategoriler | Konular

işKENCE

Alm. Bankeisen (n), Fr. Valet (m), İng. Carpenter's clamp. Marangozlukta, işlenecek parçayı sıkıştırmaya yarayan ve üzerinde vidalı sıkma düzeni bulunan çeşitli el âletleri.

İşkenceler doğramacıların, marangozların, mobilyacıların en önemli âletlerindendir. Vida esâsına göre çalışırlar. Genel olarak, işkencenin kullanıldığı yerler: Üzerinde çalışılacak bir iş veya iş parçasını tezgaha, mengeneye bağlamak imkânı yoksa işkence kullanılır; masif tabla yapımında, cumbaları alıştırmış parçaları tutkallamak için de işkence kullanmak gerekir. İki yüzeyin iyi tutulabilmesi için kuvvetli basınç uygulanır. Bu basınç, ortalama 0,3 kg/cm2 ile 15 kg/cm2 arasında olmalıdır.

Tamâmen ağaçtan veya demirden yapılmış işkencelerden başka, gövde kısmı ağaç, diğer parçalar demirden yapılanlar da vardır. Kullanış kolaylığı ve uzun ömürlülüğü yüzünden mâden işkenceler tercih edilmektedir. Belli başlı işkence çeşitleri: Çerçeve işkenceleri, el işkenceleri, kenar sıkma işkencesi, köşe işkencesi, masif sıkma işkenceleri, putrel işkenceler, tabla işkenceleri, vidalı ağaç işkence gibi.

İşkencelerde ağzın biri sâbit, diğeri ayarlanabilen cinsten olduğu gibi iki ağzı da hareketli olan cinsleri de vardır. İşkenceleri kullanırken dikkat edilecek en önemli husus, kapasitesinin üstünde kullanıldığı zaman özelliğini kaybetmesidir. Bu zamanda dişliler yalama olur, gerektiği gibi sıkıştırmaz.


Konular