Rehber | Kategoriler | Konular

VEDAT DALOKAY

Türk mîmar ve siyâset adamı. 10 Kasım 1927'de Elazığ'da doğdu. İlk ve orta tahsilden sonra 1944'te İstanbul Teknik Üniversitesi Mîmarlık Fakültesine girdi. 1949'da bu fakülteyi bitirdikten sonra devlet hizmetine girdi. 1950-51 yıllarında PTT ve Bayındırlık Bakanlığında mîmar olarak vazife yaptı. 1951'de Paris'e gitti. Orada August Perret ve Le Corbusier gibi mîmarların bürolarında çalıştı. Paris'te Sorbonne Şehircilik Enstitüsünün kurslarına katıldı. 1953'te kazandığı bir yarışmadaki projesini uygulamak üzere yurda döndü. Ankara'da büro açarak serbest çalışmaya başladı. Yurt içinde ve milletlerarası özellikte birçok proje yarışmalarına katıldı. Bunlardan 13 tânesinde birinci oldu. 1958'de Ankara Kocatepe Câmii için açılan proje yarışmasında birinci oldu. Bu projede teknolojinin imkânlarını değerlendirerek ana ibâdet mekânının üzerini kubbe yerine betonarmeden katlanmış bir kabukla örttü. Fakat daha sonra geleneksel câmi mîmârîsine uymayan bu projenin uygulanmasından vazgeçilerek Osmanlı klâsik dönem câmilerinin bir benzeri olan bugünkü câmi yapıldı. 1970 senesinde Pakistan hükûmetinin açtığı milletlerarası proje yarışmasında birincilik kazandı. İslâmâbâd şehrindeki Kral FaysalCâmiini inşâ etti. Klâsik câmi mîmârîsine uymayan bu projede betonarmeyi gereği gibi kullandı.

Hareketli ve renkli bir kişiliğe sâhip olan Vedat Dalokay, bu özel çalışmaları yanında Mîmarlar Odasının kuruluşunda önemli rol aldı.

1964-1968 seneleri arasında Odanın genel sekreterliğini ve Ankara Şûbesi başkanlığını yaptı. 1969-70'te TMMOB ikinci başkanlığı vazifesini yürüttü. 1973 senesi mahallî seçimlerinde CHP'den Ankara Belediye Başkanlığına seçildi. 1976 yılına kadar sürdürdüğü Ankara Belediye Başkanlığı vazifesinden sonra serbest mîmarlık yapmaya devam etti. 1984 mahallî seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SODEP)den Ankara belediye başkanlığına aday oldu, ancak seçilemedi. Kayseri'nin Kocasinan ilçesi belediyesinin Sinan Parkı içinde yaptırmayı plânladığı hizmet binâsı için açtığı proje yarışmasını kazandı. Bu projeyle ilgili çalışmaları dolayısıyla Kayseri'ye giderken 21 Mart 1991'de Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazâsında öldü.

Çeşitli meslek dergilerinde şehirleşme, gecekondu, belediyecilik ve dînî mîmarlık konularında yazıları yayınlanmış olan Vedat Dalokay edebiyatla da ilgilendi. Çocuklar için yazdığı Kolo adlı hikâye kitabı 1980 Türk Dil Kurumu Ödülünü kazanmıştır.


Konular