Rehber | Kategoriler | Konular

SiLAHLI KUVVETLER (ORDU)

Alm. Streitkräftel (Heer Marine, Luftwaffe), Fr. Les forces armèes, İng. The armed forces. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine bağlı birliklerin, ayrıca bunları tamamlayan yurtiçi savunma birliklerinin (Jandarma vb.) genel ifâdesidir. Bir devletin silahlı kuvvetlerinin bütünü. Günlük konuşmalarda kullanılan ?Ordu? kelimesi Silahlı Kuvvetler mânâsına kullanılmaktadır.

Târih boyunca, devletlerin kuruluş gâyelerine göre Silahlı Kuvvetleri, orduları büyük değişiklikler göstermişlerdir. İlk ordunun ne zaman teşekkül ettiğine dâir elde kesin bilgiler yoktur. Mısır ve Mezopotamya'da mîlâttan çok önceleri kurulan şehir devletlerinin ilk orduyu teşkil ettikleri tahmin edilmektedir. Sümerlerin ilk düzenli orduya sâhip olmaları M.Ö. 4000 yıllarına rastlar. Hammurabi Kânunları'nda M.Ö.2000 yılı başlarındaki Babil'deki ordu teşkilâtı hakkında bilgi vardır. Hititlerde, Mısırlılarda Asurlar ve İranlılarda o günkü şartlara göre mükemmel teşkilâtlanmış ordular vardı. Atinalıların, Ispartalıların, Kartacalıların ve Romalıların ordu teşkilâtları değişik olmuş her ülke kendine has ordular teşekkül ettirerek hâkimiyetlerinin devamını sağlamışlardır.

Orduların gelişmeleri; devletlerin ekonomik sistemlerine, halkın sosyal yapısına ve târihine bağlı olmuştur. Orduya duyulan sarsılmaz îtimâd, onun, bağrından çıktığı halkın sosyal yapısına olan bağlılığıyla ölçülür.

Devletler arasındaki anlaşmazlıkların çözüm şekli devamlı olarak orduların ağırlıklarını ortaya koyması ile netîcelenmiştir. Günümüzde de modern orduların teşekkülü, devletlerin siyâsi, ekonomik, teknoloji alanlarındaki gücüne bağlıdır. Her türlü harp vâsıtalarının yapıldığı 20. yüzyıl sonlarında; modern silahlarla donatılmış milletlerin orduları o devleti siyâset alanında söz sâhibi yapmakta, ideallerinin yerine getirilmesinde esas unsuru teşkil etmektedir. (Bkz. Türk Silahlı Kuvvetleri, Ordu)


Konular