Rehber | Kategoriler | Konular

MORiNA (Gadus callarias)

Alm. Kabeljau (m.), Fr. Morue (f.), İng. Cod. Familyası: Mezgitgiller (Gadidae). Yaşadığı yerler: Soğuk denizlerde yaşar. Atlantik ve Kuzey Denizinde boldur. Özellikleri: Sivri başlı, yumuşak yüzgeçli yırtıcı bir balık. Alt çenesinde sarkan bir bıyığı vardır. 1,5 metre boyunda, 40 kg ağırlıkta olanlara rastlanır. Eti yenir ve karaciğerinden balık yağı çıkarılır. Çeşitleri: Birçok ırkı vardır. Küçük morina, mavi morina, yeşil morina meşhurlarıdır.

Soğuk denizlerde sürüler hâlinde dolaşan gezici balıklar. Çoğunlukla 1,5 metre boyunda 40 kg ağırlıktadır. 500 metre derinlere iner. Kumlu diplerde ve kayalar arasında sürü hâlinde dolaşarak avlanır. Balık, kurtçuk ve yumuşakçalarla beslenir. Yalnız üremek için kış aylarında sâhillere sokulurlar. Türkiye denizlerinde morina balığı yoktur. Atlantik ve Kuzey denizinde boldur.

Morina, ortaboy balıklardandır. Başı ve karnı büyük, kuyruk yüzgeci kısa ve çenesinin altında da uzun bir bıyığı vardır. Erginleri mavi veya yeşil renklidir. Üzeri kahverengi benekli, karın kısmı beyaz, iri bir balıktır. Çeşitli ırkları bulunur. Norveç ve İzlanda sularında avlanan küçük morina bunların önemlilerindendir.

Morina balıkları kış aylarında ürer. Yumurta verimleri fazla olup, bir metre boyuna erişmiş bir morinadan 9 milyon civarında yumurta çıktığı tesbit edilmiştir.

Dünyâda en çok Batı Avrupa denizlerinde eti, yağı ve yumurtası için büyük balıkçı gemileriyle yılda 30-40 milyon civarında morina balığı avlanılmaktadır. Dünyâca meşhur balıkyağı, morina balıklarının karaciğerinden elde edilir. Ayrıca eti kurutulduğu veya tâze olarak yenildiği gibi konserve olarak da değerlendirilir.


Konular