Rehber | Kategoriler | Konular

KELER BALIğI (Rhina squatina)

Alm. Meerengel, Engelhai (m), Fr. Angemde mer, İng. Angel shark. Familyası: Kelergiller (Rhinidae). Yaşadığı yerler: Ilık ve tropik denizlerde sürüler hâlinde; Türkiye'de Akdeniz ve Ege'de vardır. Özellikleri: 1,5-2 metre uzunlukta 70 kg kadar ağırlıkta bir köpek balığı. Baş ve vücutları yassı, göğüs yüzgeçleri büyüktür. Çeşitleri: Sularımızda tek türü vardır.

Kelergiller familyasından, ılık ve tropik denizlerin dip kısımlarında yaşayan köpek balığı cinsinden bir balık türü. Gözleri çok keskindir. Bir av fark edince süratle yükselerek avlarını yakalar. Kafaları büyük olup yassı gövdelerinin göz hizâsında kafayla birleşmesi başka balıklarda görülmeyen özelliklerdendir. Sırtı pürüzlü, çikolata rengi ve siyahımsı lekelerle süslü, karnı sarımsı beyazdır. Uzunluğu 2,5 metre, ağırlığı 73 kg gelenleri vardır. Üstüste binmiş yassı dişleri ile deniz dibindeki kabuklu hayvanları ve balıkları yerler. Kuma gömülerek, sakallarını dışarı bırakır. Bunları solucan sanarak yaklaşan balıklara saldırarak avlar. Çok sert olan derileri eskiden kurutularak tahta ve fildişilerin parlatılmasında kullanılırdı.

Korkunç bir görünüşü olan keler balığına halk arasında ?deniz kemanları? da denir. Sürü hâlinde yaşar. Eti tatsızdır. Çoğunlukla haziran ve temmuz ayında avlanır.

En çok Akdeniz ve Kuzey Amerika'nın doğu ve batı kıyılarında bulunurlar. Ayrıca Hint Okyanusu, Pasifik ve Atlas Okyanusunun sıcak kısımlarında da rastlanırlar. Türkiye'de Akdeniz ve Ege denizi kıyılarında boldur. Ağustos ve eylülde herbiri 30 cm boyunda olan 20 kadar yavru doğururlar.


Konular