Rehber | Kategoriler | Konular

KATaDE BiNNU'MaN

Eshâb-ı kirâmdan, Evs Kabîlesinden ve Ensârın ileri gelenlerinden. Ebû Ömer ve Ebû Abdullah künyeleriyle de bilinirdi. Doğum târihi bilinmemektedir. Evs kabîlesinden olup, Ebû Sa'îd-i Hudrî'nin kardeşidir. Hazret-i Katâde hicrî 24 târihinde 65 yaşında Medîne-i münevverede vefât etti. Namazını hazret-i Ömer kıldırdı. Meşhur hadis âlimlerinden Âsım bin Amr'ın dedesidir. Resûlullah efendimizle tanışmış ve Müslüman olmuştu.

Akabe Bîatinde, Bedr, Uhud ve diğer savaşlarda bulundu. Eshâb-ı kirâmdan Câbir bin Abdullah şöyle bildiriyor: ?Uhud Harbi sırasında Muhammed aleyhisselâma hücum eden müşriklere karşı vücudunu siper eden Katâde'nin gözüne bir ok isâbet ederek gözü çıkmıştı. Göz bebeğini eline alarak Peygamberimizin huzûruna gelip: ?Yâ Resûlallah! Benim çok sevdiğim bir eşim var. Beni bu halde görürse hoş karşılamayabilir.? deyince, Peygamber efendimiz Katâde hazretlerinin elinden gözü alıp çıktığı yere koydu, eskisi gibi sağlam oldu. Peygamberimizin mûcizesiyle görmeye başladı. Hattâ bu gözü diğer gözünden daha iyi görürdü.?

İmâm-ı A'zam hazretleri Peygamberimizi medhetmek için yazdığı bir şiirinde bu hâdiseyi şöyle yazmıştır: ?Mûcizenle geri getirdin. Katâde'nin gözünü.?

Mekke'nin fethedildiği gün, kabîlesinin Benî Zafer kolunun bayrağı hazret-i Katâde'nin elindeydi.

Katâde hazretleri bir gece karanlıkta yatsı namazına giderken yolda Peygamberimize rastladı. Peygamberimiz, ona; ?Katâde, sen misin?? diye sordu. Katâde de; ?Evet, yâ Resûlallah.? dedi. Peygamberimiz; ?Dönüşte bana uğra!? buyurdu. Namazdan sonra uğradığında Peygamberimiz ona bir hurma dalı verdi. O günden sonra Katâde hazretleri gece bir yere giderken yanında o hurma dalını taşıyınca o hurma dalından etrâfa ışık yayılır, çevresini aydınlatırdı.

Buyurdular ki: ?Size, hastalığınızı teşhis ettirip, tedâvi çârelerini bulduran Kur'ân-ı kerîm'dir. Hastalığınız günâh irtikâbı, tedâvisi ise, tövbe ve istiğfârdır.?

?Kabir azâbı üç şeyden meydana gelir: Bunun üçte biri gıybet, diğer üçte biri nemîme (söz taşıma), diğer üçte biri de idrardan sakınmamaktır.?

?Elbise, servet, güzellik ve ilim gibi nîmetler kendisine verilip de tevâzu etmesini bilmeyenlerin bu varlıkları kıyâmet günü kendilerine vebâldir.?

Bizzat Peygamber efendimizden işiterek rivâyet ettiği hadîs-i şerîfler:

Kurbân etini yiyiniz veya bekletiniz. Onu satmayınız.

Allahü teâlâ gönderdiği her peygamberi güzel sesli göndermiştir.

Kıyâmet günü insanların en büyük hatâda olanları, dünyâda en çok bâtıla dalanlardır.


Konular