Rehber | Kategoriler | Konular

HAYIR VE şER

Alm. Wohltat und Bösetat, Fr. bien et mal, İng. good and evil. İyi ve kötü şeyler. Dînin ve aklın beğendiği şeyler ?hayır?; dînin ve aklın beğenmediği şeyler ?şer?dir. Hayır, iyilik anlamında da kullanılır. Kur'ân-ı kerîm'de meâlen; ?Kim zerre mikdârı bir hayır işlerse, onun mükâfâtını (karşılığını) görür.? (Zilzâl sûresi: 7) buyrulmaktadır.

Hayır iyilik yapmak, her toplumda teşvik edilmiştir. İyilik yapmanın belli bir ölçüsü, sınırı yoktur. İnsanlara güler yüz ile muâmele etmek de hayırdır, iyiliktir. Üzüntüsüne ortak olup teselli etmek, imkân nisbetinde maddî bir ihtiyâcını gidermek, hastalığında ziyâret etmek, ikrâmda bulunmak hep hayırdır, iyiliktir. Nitekim Peygamber efendimiz; ?Hayra (iyiliğe) yol gösteren (sebeb olan) onu yapan gibidir.?; ?İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır.?; ?Müslümanların hayırlısı, Müslümanların, elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.? buyurmaktadır.

Hayır, iyilik yapmak, insanlar arasında muhabbetin, sevginin artmasına ve böylece toplumda birliğin, berâberliğin meydana gelmesine sebeb olur.

Şer ise, dînin ve aklın beğenmediği şeylerdir. Kısaca hayr'ın zıddıdır. İyilik yapan, hayırla yâdedildiği gibi, kötülük yapan da bunun karşılığını, dünyâda da, âhirette de elbette görür. Kur'ân-ı kerîm'de meâlen; ?...Kim de zerre miktârı şer (bir kötülük) işlerse onun cezâsını görür.? (Zilzâl sûresi: 8) buyrulmaktadır.

Hayır ve şerri yaratan Allahü teâlâdır. Fakat bunları isteyen, arzu eden ise kuldur, insandır. İnsan ihtiyarı, dilemesi sebebiyle yaptıklarının neticesinden mesuldür (Bkz. Kazâ ve Kader). Allahü teâlâ, hayırlı, iyi şeylerden râzıdır, beğenir. Şer olanlardan yâni kötülüklerden râzı değildir, beğenmez. Bunun böyle olduğuna inanmak îmânın şartıdır.

Hayırlı, iyi işleri yapmak, şer ve kötü olan işlerden kaçmak, ahlâkı güzelleştirir. İnsanı olgunlaştırır. Kur'ân-ı kerîm'de meâlen; ?O hâlde (ey müminler!) siz de hayır işlerine koşun!? (Bakara sûresi: 7,8); ?Siz ne hayır yaparsanız Allah onu bilir.? (Bakara sûresi: 197) buyrularak hayır, iyilik yapmak teşvik edilmektedir. Peygamber efendimiz de; ?Her iyi iş sadakadır.?; ?Kardeşini güleryüzle karşılamaktan ibâret olsa bile, hiçbir iyiliği yapmaktan geri durma!? buyurarak; hayır, iyilik yapmayı teşvik etmekte ve; ?Müslüman hayırlı olur. Hased edince hayır kalmaz.? buyurarak; hased, gıybet, sûi zan gibi kötü hallerden ve kötülük yapmaktan da uzak durulması gerektiğini bildirmektedir.


Konular