Rehber | Kategoriler | Konular

GöKKUşAğI

Alm.Regenbogen(m), Fr. Arc-en-ciel(m), İng. Rainbow. Güneş ışınlarının yağmur damlaları veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü atmosfer olayı. Gökkuşağında görülen yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur.

Tipik bir gök kuşağı kırmızı, turuncu, yeşil, mavi ve mordan meydana gelen bir renk sırasına sahip bir veya daha fazla aynı merkezli arklardan ibarettir. En çok rastlanan çeşidi ilkel(birinci) gökkuşağıdır. Bu çeşidin merkez açısı 42° civârındadır ve kırmızı renk dış tarafa, mor renk iç tarafa isabet eder. Bâzan ışığı daha zayıf merkez açısı 50° civârında olan tâlî (ikinci) gökkuşağına da rastlanır. Bunda renk dizilişi diğerinin tersidir. Bunların hâricinde sâdece dar kırmızı veya kırmızı-yeşil renk bantlarından müteşekkil küçük kuşaklar da görülür ve bunlar birinci gökkuşaklarının iç tarafında ve ikincilerin dış tarafında bulunurlar.

Gökkuşakları umumiyetle güneş ışığında görünmekle beraber, ay ışığı veya sun'î ışıkta da görünürler.Kuşağın merkezi, gözlemci ve ışık kaynağı aynı doğru üzerindedir. Umûmiyetle de gözlemciye göre ışığın zıt tarafındadırlar. Bundan dolayı gözlemcinin görebileceği en büyük gök kuşağı, yarım çember şeklindedir ve ışık kaynağı ufka yaklaştığı zaman meydana gelir. Fakat gözlemci yer yüzeyinden yukarıda ise daha büyük gök kuşakları görmek mümkün olur. Bundan dolayıdır ki, alçaktan uçan uçaklardan tam bir dâire şeklindeki gök kuşakları sık görülür.

Gökkuşakları; ışık ışınlarının yağmur damlaları ve sis tânecikleri tarafından kırılması, yansıtılması ve dağıtılması ile meydana gelir. Büyük damlaların meydana getirdiği kuşaklar en parlak ve renk ayrılması en belirgin olanlarıdır.Küçük yağmur damlalarının meydana getirdiği kuşaklar ise daha zayıf daha geniş olurlar. Bunun en tipik örneği sis kuşağı olarak da isimlendirilen ve sis bulutu veya buğusu tarafından meydana getirilen beyaz kuşaklardır.


Konular